Uw webshop opnieuw laten bouwen of restylen?

Laat je een nieuwe webshop bouwen of laat je je huidige webshop restylen? Een vraag die ondernemers zich te weinig afvragen. Het is eigenlijk gek dat ‘opnieuw bouwen’ de standaard is als het gaat om het vernieuwen van een webshop. Natuurlijk bouwen wij ook veel webshops opnieuw… bijna allemaal zelfs. Maar dat is vaak omdat de webshop nooit onderhouden en verbeterd is. Het is daardoor onmogelijk geworden om de webshop te restylen, of nog beter… stap voor stap te verbeteren. Dit artikel helpt je te begrijpen hoe je een webshop moet onderhouden om ervoor te zorgen dat je de webshop (later) kunt laten restylen.

Waarom webshop restylen de standaard zou moeten zijn

Vergis je niet… we vinden het prima om een webshop helemaal van scratch te bouwen, maar we weten dat het vaak minder risicovol is als je een webshop gefundeerd en stap voor stap verbeterd. Bij het bouwen van een nieuwe webshop moeten we veel meer onderzoek doen naar de doelgroep om deze te begrijpen, terwijl we bij een restyling de impact van iedere verandering kunnen meten.

Je huidige bezoekers zijn vaak gewend aan je huidige webshop en met name de terugkerende bezoekers weten precies hoe ze jouw webshop moeten gebruiken. Je ziet dan ook vaak dat na de lancering van een compleet nieuwe webshop, de omzet de eerste weken afneemt. Het blijft wat mysterieus waarom je klanten ineens niet meer bestellen omdat de webshop er anders uit ziet, maar feit is wel dat het vaak gebeurt.

Restylen, daarentegen, kun je heel gefundeerd doen. Je kunt iedere wijziging individueel doorvoeren en meten wat het deed met de conversie (van bezoeker naar koper). Een ander groot voordeel van deze werkwijze is dat de bezoekers niet worden verrast door een compleet nieuw design, maar stap voor stap kunnen wennen aan de veranderingen.

Maar er zijn verschillende redenen waarom een nieuwe webshop toch de beste keuze is. Deze beschrijf ik hieronder.

Waarom worden er dan nog compleet nieuwe webshops gebouwd?

Er zijn verschillende redenen om toch voor een compleet nieuwe webshop te kiezen. Dat kan zijn omdat de onderliggende techniek verouderd of instabiel is of omdat het design inmiddels zo verouderd is, dat stap voor stap restylen te lang zou gaan duren.

Net als met veel investeringen, is het een kosten-baten afweging. Soms is de basis zo slecht dat je een grote sprong kunt maken door ineens de hele shop om te gooien. Dit heeft overigens niets te maken met hoe mooi of lelijk de webshop is, maar hoe gebruiksvriendelijk en conversiegericht deze is. En soms kan het zijn dat je wilt overstappen naar een ander CMS voor je webshop. Dan kun je van de gelegenheid gebruikmaken om ook direct het ontwerp aan te pakken.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van waarom je voor een compleet nieuwe webshop zou kunnen kiezen in plaats van het restylen van je webshop. Er is geen standaard advies en iedere situatie is weer anders.

Restylen

Restylen doe je alleen in projectvorm als je ineens een aantal grote wijzigingen wilt doorvoeren, bijvoorbeeld als je de gehele stijl wilt veranderen. In andere gevallen is stap voor stap restylen de manier om je webshop up-to-date te houden. Deze laatste manier is favoriet bij de grotere webshops of websites zoals Marktplaats en Bol.com.

Deze manier van restylen is zo populair omdat je goed inzichtelijk krijgt of de verbeteringen die je hebt bedacht, wel daadwerkelijk een verbetering zijn voor je bezoekers. Als je alles verandert, kan een daling in het aantal orders aan alles liggen. Doe je het stap voor stap dan kun je vaststellen of het door de laatste wijziging komt of niet.

Wil je het echt goed doen? Dan test je de de wijzigingen door een A/B test te doen. Dit houdt in dat je de bijvoorbeeld de helft van je bezoekers de webshop met wijziging laat zien en de andere helft de versie zonder de wijziging. Vervolgens ga je deze twee versie vergelijken op het gebied van conversie. Zo kun je feitelijk vaststellen wat de impact is van je wijziging.

Essentieel

Deze aanpak vraagt een andere manier van denken voor jou als opdrachtgever. Je begroot immers niet meer iedere 3 jaar een nieuwe webshop, maar ieder jaar een budget om de webshop te verbeteren. Ook is het belangrijk dat de techniek up-to-date blijft. Dit is immers het fundament van de webshop en een essentieel onderdeel van het functioneren. Zorg dus dat je webbouwer de updates van het CMS regelmatig installeert.

Moet jij je webshop restylen of toch opnieuw laten bouwen?

Zoals ik al eerder schreef hangt dat af van verschillende factoren. Mail mij gerust als je daar eens met mij over wilt sparren: infoteijgelermedia.nl